tiistai 7. lokakuuta 2014

Kaikkea ei tarvitsekaan tietää


Toisen pään sisään ei pääse. Ei vaikka toinen niin antaisi ymmärtääkin. Vaikka toisen kanssa käymäsi keskustelut olisivat hyvinkin syvällisiä, niin et voi koskaan olla varma, mitä toinen oikeasti ajattelee ja tuntee. Aina ei tiedä edes, mitä itse oikeasti ajattelee ja tuntee.

Mitä läheinen ihminen haluaa paljastaa itsestään ja mitä haluaa pitää ihan omana tietonaan? Joskus valkoinen valhe tuntuu paremmalta kuin totuus. Tai siltä voi tuntua, vaikka se ei totta olisikaan. Mitä itse on valmis paljastamaan toiselle? Ei koskaan kaikkea. Vaikka ihmissuhde olisi kuinka läheinen ja avoinkin, kaikkea ei tahdo paljastaa. Ehkä parempikin niin.

Välillä on tunne, että ei tunne toista ollenkaan. Ei edes puolisoaan. Tulee epäilys, että onko luonut kuvan toisesta osittain omien toiveittensa mukaiseksi. Ja mukana voi olla myös tuon toisen omat ajatukset siitä, millainen hän toivoisi itse olevansa. Vaikka vuosien kuluessa oppii tuntemaan toisen jollain tasolla melko perinpohjaisestikin, niin syyt jäävät usein roikkumaan ilmaan. Ihmisen käytös eri tilanteissa kertoo paljon, mutta käytöksen syyt jäävät epäselviksi. Niin kuin miettii joskus omaa käytöstään: miksi teen näin, miksi tunnen näin. Samalla tavalla toisen käytös joskus panee ihmettelemään, että miksi. Ja jos kysyt, toinen joko vastaa tai ei. Jos vastaa, ei välttämättä kuitenkaan kerro totuutta, vaikka tietäisikin. Tai ei tiedä itsekään.

Olen joskus kuullut tai lukenut, että miehet näyttävät vain rakastetulleen kaikkein pimeimmän puolensa. Tämä on varmaankin totta. Ja se on kaikessa raadollisuudessaankin myös kaunista. Kertoo suuresta rakkaudesta. Ja siitä, että rakkaus on luottamusta. Luottaa omaan ja toisen rakkauteen. Se vaatii rohkeutta.

Todellinen rakkaus on sitä, että rakastaa toista ja myös itseään niin paljon, että hyväksyy suhteen sellaisena kuin se on. Hyväksyy toisen ja itsensä sellaisena kuin on ja elää sen mukaan. Hyväksyy sen, minkä tietää ja hyväksyy myös sen, että ei tiedä kaikkea. Ja ettei kaikkea tarvitse eikä pidäkään tietää.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti