tiistai 29. heinäkuuta 2014

Rakasta itseäsi



Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Raamatun lause, joka ymmärretään usein kummallisen väärin. Kuinka usein tätä lausetta siteerataankaan tilanteissa, jossa halutaan herättää ihmiselle huonoa omaatuntoa siitä, että tekee itsekkäältä tuntuvia ratkaisuja elämässään. Olen aiemminkin blogissani käsitellyt itsekkyyttä toisenlaiselta kantilta. Sanalla itsekkyys on jo sinänsä negatiivinen kaiku. Aivan turhaan. Jokaisenhan meidän tulee ajatella myös itseämme. Liiallinen epäitsekkyys kun useimmiten tekee ihmisestä marttyyrin, ennemmin tai myöhemmin. Ja siitä taas ei seuraa mitään hyvää. Onko mitään kamalampaa kuin marttyyriksi heittäytyvä ihminen.


Terve itsekkyys ei tarkoita, että ajattelisi vain itseään. Terveesti itsekäs ihminen on itsensä ja elämänsä kanssa sopusoinnussa. Ja kun elämä on tasapainossa, onnellisuus ja elämän energia lisääntyy ja siitä riittää jaettavaa kanssaihmisillekin. Kun ihminen kuuntelee itseään ja tekee elämänsä varrella ratkaisuja ymmärtäen itselle tärkeiden asioiden merkityksen, häneltä riittää rakkautta lähimmäisilleenkin yllin kyllin.


Rakkaus on aidoimmillaan ja parhaimmillaan silloin kun se on vuorovaikutteista. Kokemus siitä, että saa rakastaa ja tulla rakastetuksi omana itsenään. Kokemus siitä, että kaikki se rakkaus, mikä itsellä on annettavana, on merkityksellistä. Kokemus siitä, että tuntee olevansa rakastettu, että tulee kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset ovat saavutettavissa vain, jos rakastaa itse itseään ehdoitta ja uskaltautuu toisten eteen kaikkineen. Silläkin uhalla, että tuleekin hylätyksi. Ja vaikka hylätyksi tuleminen on yksi raastavimmista kokemuksista, sillä on lopulta parantava vaikutus. Elämä ei lopukaan siihen, vaan sen kautta elämästä poistuu ihminen, jota et oikeasti edes tarvitse. Ja tilalle tulee uusia ihmisiä, jotka rakastavat sinua aidosti. Kun uskaltaa ottaa hylätyksi tulemisen riskin, huomaa, ketkä todella rakastavat sinua. Aito rakkaus ei koskaan hylkää, vaan kulkee rinnalla aina ja kaikkialla.


Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Rakasta siis itseäsi, että voit rakastaa lähimmäistäsi. Älä vähättele itseäsi, älä sivuuta omia tunteitasi. Kuuntele ja tee itsestäsi näkyvä ensin itsellesi, niin toisetkin kuulevat ja näkevät sinut. Ja sinä voit kuulla ja nähdä heidät. Olla rakkaudellisessa vuorovaikutuksessa kaikkiin niihin ihmisiin, joita matkasi varrella kohtaat. Jos kaikki tekisivät niin, jokainen maailman kolkka olisi maailman paras paikka. Rakkaus olisi kaikkialla. Mitä kaikkea silloin saisimmekaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti