torstai 3. heinäkuuta 2014

Mielen muureista ja muuttamisesta




yli kaksikymmentä vuotta sama katto, samat seinät, sama piha, sama kylä. Se on vaarallista. Vaarallista henkiselle kehitykselle. Vaikka elämässä tapahtuvien muutosten keskellä onkin hyvä, että on jotain pysyvää, niin kahdessakymmenessä vuodessa kiintyy liikaa. Kiintyy huoneisiin, nurkkiin, maisemaan. Kiintyy niin, että ne alkavatkin ahdistaa. Eikä kuitenkaan osaa päästää irti.

Materiaan kiintyminen ei ole terveellistä. Terveellistä olisi muuttaa viiden vuoden välein, hävittää turhaa tavaraa. Samalla voisi putsata ajatuksiaan, järjestellä mennyttä mielessään ja aloittaa ainakin puolipuhtaalta pöydältä. Kun huoneet ovat täynnä tavaraa, mitä niihin enää mahtuu. Kun mieli ja sielu on täynnä tavaraa, mitä niihinkään enää mahtuu. Mieli ja sielu ei saisi olla liian täynnä, jotta sinne mahtuisi uutta ja raikasta.

Koti ei saisi olla liian täynnä. Eikä kannattaisi pysähtyä samaan paikkaan liian pitkäksi aikaa. Uusi koti, uusi maisema. Uusi elämä, vanhan jatkeena, keskenään sulassa sovussa. Kodin vaihtamisessa on kysymys enemmästä kuin vain asuinpaikan vaihtamisesta. Kysymys on uuden vaiheen aloittamisesta elämässä.


Matkoilta on mukava palata kotiin. Ja minulle onkin iskenyt ajatus, että vaikka uusi koti tuntuisikin aluksi virkistävältä ja ihanalta, niin entä jos haluankin palata takaisin. Kuin lomamatkalta. Lähteä kotiin. Enkä voikaan. Jos iskee kauhea koti-ikävä, kotona. Tällaista se teettää, kun pysyy liian kauan samoissa maisemissa. Olisi pitänyt muuttaa heti, kun muuttokuume iski ensimmäisen kerran. Kymmenen vuotta sitten. Nyt koti tuntuu liian rakkaalta. Tympeältä, mutta rakkaalta.


Ainoa todellinen este kodin vaihtamiselle on vain oma mieli. Jälleen kerran. Mielellä on taipumus rakentaa kaikenlaisia seiniä ja muureja joka paikkaan. Ne voisi kaikki hakata maan tasalle. Ja lopettaa niiden rakentaminen. Niiden yli eikä läpi näe. Ei tiedä, mitä kaikkea niiden takana on. Eikä kannattaisi rakentaa edes aitaa, silloin ei ruohokaan voi olla vihreämpää aidan takana. Omaan elämään voi sekoittaa monia aineksia yhtä aikaa, sopivassa suhteessa. Ja kun näkee paremmin, on helpompi tiputtaa käyttökelvottomat osaset pois ja poimia uusia asioita elämäänsä. Eikä niiden tarvitse olla isoja asioita. Pienistäkin asioista voi olla paljon iloa. Mutta paikoilleen ei kannata jäädä ihmettelemään. Elämä on liian lyhyt sellaiseen. Katso taivaalle, se on korkealla, sama taivas kaikkialla, sama taivas kaikilla ja sama tila kaikilla lentää ja tehdä unelmistaan totta ja luoda uusia unelmia vaikka joka päivä.
Ja mieltään saa muuttaa. Jos tänään en halua muuttaa uuteen kotiin, huomenna ehkä haluankin ja sitä seuraavana, kuka tietää...? Ja mieli, se muuttaa aina mukana. Ilman muureja mieli voi kuljettaa ihan minne vaan ihan missä vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti